Archív autora: Ladislav Jakl

Více kohoutů více ví

Na cedulích před mnoha podniky vídáme pyšný nápis: u nás máme 8 druhů piv (nebo pět, nebo patnáct, prostě víc než dva). Co to vůbec znamená? A je taková prezentace vůbec správně?

Pivo se záminkou

Zamlada jsme přemýšleli, jak běžné denní popití nějak ozvláštnit. Přece nebudeme pít jen tak bez příčiny. A tak jsme si dali práci a na každý den našli v kalendáři nějakou záminku.

Chmelit zastudena – pít zatepla

Kdo nechmelí zastudena, ten jako by nebyl. To říká jeden můj kamarád, a před nějakýma pěti lety to byla v českém mikropivovarnickém světě skoro pravda. Maximum téhle vlny už je sice asi za námi, překryto zase novějšími a novějšími, ale…

Pivní koktejly? No a proč ne!

Pravověrní pivouni mě teď asi zatratí na příštích dvěstě let, ale já to risknu. Co takhle pivní koktejl? Cože? Míchaný nápoj na bázi piva. Takovou prasárnu? No proč ne? Není povinné to pít, ale proč to nevyzkoušet?

Jak označovat nabízená piva

Pokud máme na čepu více piv a chceme se s nimi pochlubit, měli bychom je svým zákazníkům jasně, přehledně a atraktivně inzerovat. S tím si každý zkušený barman poradí, ale pár drobných postřehů snad nebude naškodu.

Sedm piv

Dostal jsem od redakce těžké zadání. Jakých sedm českých piv bych si prý vzal sebou na pustý ostrov. Kdybych si opravdu musel vybrat pouhých sedm tuzemských piv, která bych si sebou vzal na ten pustý ostrov, asi bych dopadl jako…