Archív autora: Ladislav Jakl

Chmelit zastudena – pít zatepla

Kdo nechmelí zastudena, ten jako by nebyl. To říká jeden můj kamarád, a před nějakýma pěti lety to byla v českém mikropivovarnickém světě skoro pravda. Maximum téhle vlny už je sice asi za námi, překryto zase novějšími a novějšími, ale…

Pivní koktejly? No a proč ne!

Pravověrní pivouni mě teď asi zatratí na příštích dvěstě let, ale já to risknu. Co takhle pivní koktejl? Cože? Míchaný nápoj na bázi piva. Takovou prasárnu? No proč ne? Není povinné to pít, ale proč to nevyzkoušet?

Jak označovat nabízená piva

Pokud máme na čepu více piv a chceme se s nimi pochlubit, měli bychom je svým zákazníkům jasně, přehledně a atraktivně inzerovat. S tím si každý zkušený barman poradí, ale pár drobných postřehů snad nebude naškodu.

Sedm piv

Dostal jsem od redakce těžké zadání. Jakých sedm českých piv bych si prý vzal sebou na pustý ostrov. Kdybych si opravdu musel vybrat pouhých sedm tuzemských piv, která bych si sebou vzal na ten pustý ostrov, asi bych dopadl jako…

Pivní módy

Módě podléhá úplně vše, oblečení, účesy, nábytek, karosérie aut. A nutně tedy i piva. I když u piv jsou ty módní vlny poněkud specifické.

Udělejme ze servírování piva obřad

Pivo je v kvalitních podnicích u nás Popelkou. Ještě pořád je možné v baru s nejluxusnějšími karibskými rumy, single-malt whisky nebo nejskvělejšími víny světa natrefit na ty nejobyčejnější masové pivní tituly. A přitom je to totéž, jako kdyby v takovém…